2022: Studenti architektury změřili své síly v soutěži Saint-Gobain

Studenti architektury změřili své síly v soutěži Saint-Gobain

 

Nejlepší návrh kolejí a komunitního centra ve Varšavě letos představila Fakulta stavební ČVUT.

Národní kolo 17. ročníku mezinárodní studentské soutěže Saint-Gobain pro mladé architekty zná své vítěze.

S návrhem výstavby nových studentských kolejí ve Varšavě a přeměnou staré továrny na komunitní centrum si nejlépe poradili studenti z Fakulty stavební ČVUT a Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Vítězové si domů odnesli finanční odměnu ve výši 40 a 30 tisíc korun a budou se moci zúčastnit mezinárodního kola soutěže ve Varšavě, kde se utkají s těmi nejlepší týmy z celého světa.

Letos porota vybírala z celkem jedenácti architektonických návrhů. 


Ze všech odevzdaných návrhů revitalizace studentské oblasti sousedící s vlakovým nádražím Varšava – východ vybrala porota dva vítězné týmy.

První místo obsadil a finanční odměnu ve výši 40 tisíc korun získal tým studentů z Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT, jmenovitě Jan Suchý a Lucie Formanová.

Druhé místo a 30 tisíc korun si odnesl Vladimír Vacík z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Tito tři studenti budou Českou republiku reprezentovat již na začátku června v mezinárodním kole soutěže, které letos proběhne v polské Varšavě. Tam představí své návrhy v konkurenci necelé šedesátky týmů z celého světa. Mimo evropské země zde bude zastoupena třeba i Jihoafrická republika, Mexiko či Jižní Korea. Třetí příčku pak v soutěži obsadil tým z Fakulty stavební ČVUT ve složení Jiří Krátký a Tomáš Gaál, který obdržel výhru 20 tisíc korun.

Architektonickou studentskou soutěž Saint-Gobain, dříve soutěž Multicomfortní dům ISOVER, pořádá Skupina Saint-Gobain od roku 2004.

První ročník soutěže se konal v Srbsku, o rok později se již soutěž stala mezinárodní.

Do loňského ročníku, jehož finále probíhalo v Paříži, se zapojilo více než 2 800 budoucích architektů, projektantů a stavebních inženýrů. Čeští zástupci Jiří Petrželka a Kristýna Klůsová z ČVUT v loňském roce získali na mezinárodním klání cenu studentů.

 

Studenti architektury změřili své síly v soutěži Saint-Gobain
Studenti architektury změřili své síly v soutěži Saint-Gobain